20. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Vesti

Uz vetropark „Alibunar“ Srbija energetski nezavisna

https://www.youtube.com/watch?v=tqlv0AyBPRk

Belgijska kompanija „Elicio“ završila je izgradnju vetroparka Alibunar koji se satoji od 21 turbine ukupne snage 42 MW. U projekat redan 80 miliona evra kompanija „Elicio“ investirala je 80 miliona evra, dok je kreditom Svetske banke i komercijalnih banaka obezbeđeno 60 miliona evra. Vetropark svečano je otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađen vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosivi sistem električne energije. Njegova ukupna snaga iznosi 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida za 88.000 tona na godišnjem nivou. Generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden, je istakao da je zadovoljan ovim projektom i dodao da je njegova kompanija spremna za nove investicije u Srbiji.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da od 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Kompanija Elicio je na istoj lokaciji 2017. godine izgradila i vetropark Malibunar manjeg kapaciteta, sa 4 turbije koje omogućavaju snabdevanje 7200 domaćinstava energijom vetra.

Nenad Grbić, Pokrajinskisekretart za građevinarstvo, energetiku i saobraćaj rekao je da Srbija na ovaj način postaje energetski nezavisna.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparka u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Related posts

Obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda

Nikoleta Dragaš

Rističević: Ispitati afere povezane sa Marinikom Tepić

Zorana Stekovic

„Golden Beauty Shop“ u Rajićevoj

Luka Tesanovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija