22. avgusta 2019.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Pripadnici 51. mehanizovane oživeli sećanja na nekadašnje službovanje

Pedeset prva mehanizovana brigada danas je u Domu vojske u Pančevu obeležila 50 godina od osnivanja. Svečanosti su prisustvovali nekadašnji pripadnici ove jedinice, koja je ugašena krajem devedesetih godina. Ovom prilikom otkriven je spomenik svim žrtvama palim u ratovima.

Pedeset i prva mehanizovana brigada osnovana je 20. septembra 1968. godine i za vreme svog postojanja učestvovala je u svim važnijim vojnim vežbama nekadašnje države, istakao je Zoran Kandić, pukovnik u penziji i predsednik Udruženja za negovanje tradicije ove Brigade. Pored redovnih zadataka brigada je pomagala i u spasavanju ljudi od požara i poplava a njeni pripadnici su učestvovali i u ratu tokom devedesetih godina. Ukinuta je 1997. godine, kada je formirana 51. mehanizovana jedinica, koja je takođe nekoliko godina kasnije ugašena.

Ovom prilikom otkriven je i spomenik „Molitva“. Umetnik Nikola Rikanović zahvalio je svima na ukazanom poverenju i objasnio je prisutnima simboliku sklupture „Molitva“.

Mnogo života je dato za otadžbinu i mnogo života je nestalo, a skluptura „Molitva“ treba da nas okrene drugim, boljim stvarima, rekao je Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu.

Related posts

Vučić: Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Nikoleta Dragaš

Izložba „Fototipologija svetiljki pančevačkog parka“ u Kulturnom centru

Luka Tesanovic

Obuka za domare u vrtićima i školama na temu energetske efikasnosti

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija